Munten: betalen of inwisselen

Betalen met munten of wisselgeldbetalen met munten en inwisselen
Munten en wisselgeld

Een tijd geleden was er nog spraken dat de 1 en 2 eurocenten werden afgeschaft. Maar dat is nog steeds niet het geval. Handelaars zijn dus nog steeds verplicht om deze muntjes als betaalmiddel te aanvaarden. Het is en blijft een wettelijk betaalmiddel. Dient u 15,12 euro te betalen, dan kan u wettelijk gezien de 12 eurocent betalen met muntstukken van 2 cent. Wel is het verstandig om redelijk te blijven. Wettelijk dient een handelaar niet meer dan 50 munten te aanvaarden.

Muntenstukken voor het goede doel

Weet u geen blijf met uw munten maar is het niet voldoende om er effectief meer naar de bank te stappen, dan kan u de munten nog altijd wegschenken aan het goede doel. Sommige banken hebben reeds enkele acties gevoerd waar consumenten munten konden schenken om goede doelen te steunen.

U kan natuurlijk ook altijd zelf een goed doel kiezen. Wanneer u met een grote zak munten afkomt, zal men niet snel nee zeggen.

Het inwisselen van munten

Bij de Nationale bank (NB)

Voor het omruilen van munten gaat u niet naar de lokale slager, hoewel deze soms er ook wel kan gebruiken maar wanneer u een grote zak munten heeft, kan u zich best aanmelden bij de Nationale Bank. In België en Nederland heeft u verschillende kantoren. Daar worden de munten gratis omgewisseld in andere munten of in papiergeld. U kan ongeveer een 5 kg per maand laten omwisselen.


Bij de bank waar u klant bent

munten wisselen nationale bank België
Nationale bank België voor inwisselen munten

Wanneer u munten wil laten wisselen in een bank, dient u steeds naar de bank te gaan waar u klant bent. De reden hiervoor is dat het omgewisselde geld op uw zichtrekening wordt gestort en nooit in Cash wordt uitbetaald. Nu het is wel zo dat banken extra kosten kunnen aanrekenen om munten te laten inwisselen. Die kosten kunnen variëren van enkele euro’s tot zeker 10 euro. Neem daarom eerst contact op met uw bank.

Of u al of niet kosten dient te betalen voor de omwisseling, hangt eveneens af of u de munten al of niet los of in een clip aflevert. Clips kan u bekomen op de bank. Dit zijn plastieken containers waar een bepaalde hoeveelheid punten in passen. Elke volle clip heeft een bepaalde geldwaarde. Dit bespaart tijd en personeelskosten.

Wanneer men losse munten afgeeft is het afhankelijk van bank tot bank of de munten eerst geteld worden voor het geld op uw rekening komt te staan, of dat het gestort wordt ‘onder voorbehoud’. Wanneer het bedrag niet lijkt te kloppen, dient mijn achteraf bij te passen.

Sinds dit jaar is het ook mogelijk om het geld op uw eigen zichtrekening te laten storten.

Internetbankieren met PC en digipass

mijn ing

Kosten internetbankieren met digipass
Wilt u kosten drukken door aan internetbankieren te doen? Meestal heeft dat weinig zien aangezien u jaarlijks abonnementskosten betaald op uw internet homebank. Er zijn nog wel enkele banken waar het internet bankieren gratis is. Toch dient u bij verlies van digipass al snel 25 euro neer te tellen. De abonnementskosten die ze over het algemeen aanrekenen, liggen om en bij de 15 tot 40 euro per jaar.

Nochtans heeft internetbankieren ook voor de banken een groot voordeel. Ze dienen minder personeel aan te werven voor de administratieve boekhouding en hebben daarbij minder kantoorruimte nodig. Zo zijn er zelfs banken die u proberen te stimuleren om via internetbankieren uw verrichtingen uit te voeren.  Zo had een Belgische bank AXA, een systeem bedacht om voor elke verrichting via de homebank, een, vergoeding te geven van om en bij de 0,12 euro. Voor een VISA verrichting, kreeg u zelfs 0,50 euro per verrichting. Het tegoed dat u dan opgespaard heeft, wordt op het einde van het jaar verrekend.

internetbankieren
internetbankieren homebank

Werking digipass

Voor internetbankieren op pc heeft u een digipass nodig. Een klein toestelletje dat gebruikt wordt om uw beveiligde code te genereren. Wanneer internetbankieren gratis is, dient u meestal wel een kost neer te tellen voor uw voor de aankoop van het toestel of digipass. Andere stellen een digipass gratis ter beschikken. Bent u deze kwijt of is hij aan vervanging toe, dient u wel een nieuw toestel aan te kopen. Ook dat kan al wel eens variëren van bank tot bank.


U kan enkel een verrichting uitvoeren door gebruik te maken van de digipass. U moet uw geheime code ingeven, samen met het bedrag van de transactie. Vervolgens krijgt u na de bevestiging een nieuwe geheime code die u dan via uw homebank dient in te voeren.  Sinds het hack incident met de hacker ReDaTtAK, worden alle data versleuteld.

LEES MEER OVER DE SEPA WETGEVING >>>> SEPA

Internetbankieren bij belangrijke banken

Hieronder geven we een aantal banken weer, waar je online kan inloggen. Het betreft bankieren voor particulieren.

Mijn ING

Rabo internetbankieren

Goedkoop online bankieren en internet bankieren

veiligheid van de betaalkaarten of debit kaart

Bankieren met iphone 6 Telebankieren (iPhone 6) – pixabay

Kosten van bankieren en internetbankieren
In een eerder bericht hebben we jullie al duidelijk gemaakt dat bankieren kosten met zich meebrengt en soms wel meer dan dat we denken. Het openen van een rekening tot het gebruik ervan, kan oplopen van 70 tot 100 euro per jaar. Het afhalen van geld uit de bankautomaat, het maken van online overschrijving of overschrijvingen in uw bank, betalingen aan de kassa. Allemaal verrichtingen die ons geld kosten. Vraag je aan een aantal mensen de algemene kostprijs van hun bankrekening, weten ze daar over het algemeen weinig over te vertellen. Per verrichting kan u al snel een kost betalen die ongeveer tussen de 0.10 en 0.20 euro kost. Wanneer u gelukt hebt, betaald u bij de eerste 50 verrichtingen slechts een forfaitaire bijdragen. Dat is afhankelijk van bank tot bank. Die forfaits liggen om en bij de 4 a 5 euro. Zo’n forfait heeft natuurlijk ook nadelen. Heb je een kaart of zichtrekening die je amper gebruikt, ga je die kost eveneens moeten betalen. Ook al heb je niet alle verrichtingen uitgevoerd die in de forfait verwerkt zitten.

Online bankieren goedkoper – Telebankieren

Een nieuw opkomend fenomeen, is telebankieren. Op die manier kan u bankverrichtingen kosteloos laten uitvoeren. U voert verrichtingen ui telebankieren RABOvia uw telefoon: overzicht laatste verrichtingen, opvragen bankgegevens, opvragen bankstanden, beheer permanente betalingsopdrachten en domiciliëringen, maken van overschrijvingen enz.. De grote banken hebben al zo’n telefoonbanksysteem. U typt gewoon de oproepnummer van u bank in en u wordt verder doorgeloodst naar de dienst waar u wilt zijn. Wanneer u gebruikt maakt van een live operator, dan dient u de verrichtingen wel te betalen.

Voor de veiligheid moet u het niet laten. Elke klant krijgt een beveiligde code, soms in combinatie met uw digipass. Sommige banken hebben eveneens het terugbel-mechanisme. Hebt u een transactie met uw telefoon uitgevoerd, dan wordt u automatisch teruggebeld zodat u op de hoogte bent dat de transactie is aangevraagd. U moet deze transactie nog bevestigen. Bevestigd u deze niet, wordt de transactie niet uitgevoerd.

Daarbij worden de bedragen die afgeschreven kunnen worden geplafonneerd. Die liggen in de buurt van 650, 1250 en 2500 euro. Afhankelijk van uw instellingen.

De verrichten die u via telebankieren uitvoert zijn nagenoeg gratis, toch dient u rekening te houden met de uw telefoonkosten zelf. Deze zijn niet gratis. Toch hebben vele banken een telebankcentrale geïnstalleerd zodat u altijd zonaal belt. De kosten van telebankieren blijven zo beperkt.

 

Online bankieren goedkoper – Zelfbankieren

Afhankelijk bij de bank war u bij verbonden bent, kan u via zelf bankieren gratis verrichtingen uitvoeren. Grotere banken zullen u met plezier tariferen maar de kosten blijven weliswaar beperkt. Alle bankverrichtingen die u via een ‘selfbank’ verricht zijn gratis.

Wanneer u uw uittreksels laat opsturen met de post, kost het u 25 euro. Ga dan liefst zelf naar de selfbank wanneer u winkelt of terugkomt van uw werk en bespaar deze kost uit.

Bankrekeningnummer naar IBAN gratis omzetten >>>> IBAN converter