De FOD Financiën raadpleegt het bankrekeningenregister bijna 1000 keer per week

Alle bankrekeningen waarvan inwoners van ons land houder zijn, staan vermeld in het centraal meldpunt van de Nationale Bank van België. De belastingdiensten kunnen met inachtneming van alle wettelijke geplogenheden deze bankrekeningen raadplegen. Sinds het Centrale Aanspreekpunt (de officiële naam van het register) in 2014 van start ging, werd er elk jaar meer en meer gebruik van gemaakt. Het aantal keren dat dit register geraadpleegd wordt, nam vooral de eerste helft van dit jaar exponentieel toe. Ten gevolge van internationale verdragen wordt het voor onze overheidsdiensten steeds gemakkelijker om inzicht te krijgen in buitenlandse registers. Zo is het voor Belgische belastingplichtigen steeds moeilijker om buitenlandse rekeningen verborgen te houden.

25.841 raadplegingen in de eerste helft van 2020

De groei van het aantal raadplegingen per week door Belgische belastingdiensten neemt gestaag toe. In 2015 gebeurde dit 179 maal per week. In 2016 steeg het aantal opzoekingen tot 777 keer per week en in de eerste helft van 2020 steeg het aantal raadplegingen tot 994 keer per week. Onze voorspelling luidt dat dit aantal raadplegingen nog zal blijven toenemen. Hiervoor bestaat een goede reden. Op 1 juli 2020 werd het gemakkelijker om toegang te krijgen tot het bankrekeningenregister. In de praktijk betekent dit dat niet alleen de belastingen toegang hebben tot het Centraal Aanspreekpunt, maar dat ook andere diensten dit register voortaan kunnen inzien. Ook de FOD Justitie, de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders (NKGB), de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) en de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot) hebben toegang tot het CAP gekregen. Zo kunnen ook notarissen en gerechtsdeurwaarders het register raadplegen.

Voorwaarden voor opzoekingen

Hoewel wettelijk gezien al deze diensten toegang hebben gekregen tot het register van het CAP, betekent dit niet dat dit zonder meer kan gebeuren. Ambtenaren van de belastingdienst mogen dit register enkel raadplegen mits de toestemming van een hogere ambtenaar. Notarissen kunnen het bankrekeningenregister enkel inkijken via FedNot en om een erfenis te kunnen aangeven. Voor deurwaarders is inzage in dit register enkel mogelijk op verzoek van een rechter bij een bewarend beslag onder derden.

Raadpleging door burgers

Rekeninghouders kunnen zelf nagaan of al hun rekeningen in het CAP-register zijn opgenomen. Je vindt er ongeveer 68 miljoen Belgische bankrekeningen. Daarnaast zijn er ook 19 miljoen financiële contracten en 605.000 bankrekeningen in het buitenland in opgeslagen. Wie belastingplichtig is in België kan een raadpleging van zijn of haar eigen gegevens schriftelijk aanvragen bij de Nationale Bank. In 2019 waren er 2.160 opzoekingen door burgers en in de eerste helft van 2020 gebeurden al 1.088 raadplegingen door rekeninghouders zelf.

Bron: De tijd/Netto

5 manieren om contactloos te betalen

contactloos betalen hoe?

De coronapandemie laat zich op verschillende manieren voelen. Ook de wijze waarop we onze aankopen betalen in de winkel verandert. Contactloos betalen wordt hierdoor vlugger dan ooit ingeburgerd. Het is dus niet langer nodig om je pincode met je vingers in te toetsen om met je boodschappen naar huis te kunnen gaan. Er bestaan trouwens diverse manieren van contactloos betalen. We zetten ze hieronder voor je op een rij:

Met de gewone bankkaart

Dit is de meest voorkomende betaalkaart. Je bankkaart is een debetkaart. Voor de coronapandemie was het bedrag dat je contactloos kon overmaken met dit type kaarten beperkt tot € 25. Omwille van de gezondheidscrisis is deze limiet tijdelijk opgetrokken naar € 50, wat meer overeenkomt met de waarde van de boodschappen in het gemiddelde supermarktkarretje. Het is dan ook geen wonder dat vele consumenten momenteel deze manier van betalen gebruiken om boodschappen te doen. In maart van dit jaar betaalden nog 16% van de mensen op deze manier. Enkele maanden later, in juni, is dit aantal meer dan verdubbeld. Aan de kassa wordt nu meer dan 35% contactloos betaald. Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat nog niet iedereen op deze manier contactloos kan betalen. Je moet over een bankkaart beschikken met een NFC chip. Dit staat voor Near Field Communication. Deze chip maakt het mogelijk om binnen een straal van 10 centimeter de nodige data uit te wisselen die nodig zijn om een financiële transactie tot stand te brengen. Momenteel krijgt iedereen van wie de einddatum van de bankkaart afloopt automatisch een nieuwe kaart die contactloze transacties toelaat. Je herkent zo’n kaart aan het Wi-Fi logo dat erop staat.

Met een smartphone

Het is ook mogelijk om met je smartphone contactloos te betalen. Dit kan zowel met een Androidtoestel als met een iPhone. Deze vorm van contactloos betalen is betalen door middel van een app. In de meeste gevallen wordt deze aangeboden door de bank of financiële instelling waar je klant bent. Bijna alle Belgische banken hebben trouwens een app ontwikkeld om dit soort van betaalverkeer mogelijk te maken. Deze bank-apps zijn gemakkelijk te downloaden. Wie klant is bij een bank die nog geen eigen app heeft, kan Apple Pay downloaden voor de iPhone. Contactloos betalen met een dergelijke app werkt op dezelfde manier als met een bankkaart. Ook hiervoor wordt de NFC-techniek gebruikt. De chip in je telefoon hou je dicht tegen de betaalautomaat in de winkel.

Contactloos betalen met je sporthorloge

Het is al lang geen toekomstmuziek meer. Je hoeft evenmin een James Bond te zijn of tot de bemanning van Star Trek te behoren. Het is jammer genoeg nog niet mogelijk om met alle sporthorloges te betalen. Met een Apple Watch, een activity tracker van Fitbit of eenzelfde toestel van Garmin is dit wel het geval. Vele banken ondersteunen contactloos betalen met een smartwatch. De techniek die dit toelaat is weer dezelfde als deze in bankkaarten en in smartphones: NFC. Net zoals bij je smartphone moet je om contactloos te betalen een app installeren die je toelaat om deze technologie te kunnen gebruiken. Welke app je nodig hebt, is afhankelijk van je horloge. Eens de app werkt op je sporthorloge, kun je er je bankkaart aan toevoegen. Om de veiligheid te vergroten, moet je telkens als je het horloge aan- of uitdoet een pincode invoeren. Deze mag je zelf kiezen. Zonder pincode is het niet mogelijk om met je sporthorloge contactloos te betalen. Bij Fitbit en Garmin kun je de pincode ingeven op je polshorloge. Bij de Apple Watch doe je dit ook, maar is het nodig om je betaalkaarten ook toe te voegen aan je Wallet op je iPhone.

Andere draagbare gadgets

KBC gaat nog een stap verder. Deze bekende bank biedt zelf draagbare toestellen aan waarmee je kunt betalen. Hierbij moet je denken aan ringen, armbanden en sleutelhangers. Deze slimme apparaatjes zijn uitgerust met een NFC-chip. Deze chip moet je wel zelf activeren. Dit kun je doen met behulp van de bank-app van KBC. Nadien kun je de gewenste bankrekening toevoegen aan het apparaatje.

Payconiq van Bancontact

Bancontact hoeven we je niet meer voor te stellen. Iedereen kent deze verwerkingsdienst van elektronische betalingen. Payconic is een app die Bancontact op de markt gebracht heeft om contactloos betalen toe te laten. Deze app laat dit trouwens toe op twee manieren. Zo kun je kiezen om te betalen door middel van een scan van een QR-code. Dit doe je met je smartphone. Het betalen zelf is maar pas mogelijk nadat je het bedrag dat je wenst over te maken bevestigd hebt met je pincode. Deze contactloze betaalmanier van Payconic wordt vaak gebruikt in restaurants, winkels, maar ook bij tal van huisdokters. Het grote voordeel van deze betaalwijze is dat je er tot 500 euro kunt mee overmaken.

De tweede manier van contactloos betalen met Payconic betreft betalen met een Android smartphone waar je de app op hebt geïnstalleerd. In dat geval kun je gewoon je telefoon in de buurt van de betaalautomaat houden. Hierbij hoef je geen pincode te gebruiken. Dat is meteen ook de reden waarom deze manier van contactloos betalen beperkt is tot de huidige limiet van € 50. Deze beperking geldt trouwens voor alle vormen van contactloze betalingen zonder pincode.

https://www.febelfin.be/nl/consumenten/artikel/contactloos-betalen-voor-bedragen-tot-50-euro-kan-dat-nu-zonder-pincode

Visa of Mastercard betwiste transactie

betwisting transactie via Visa of Mastercard

Het digitale tijdperk is een feit. De meeste onder ons maken hun aankopen online en gebruiken daarvoor verschillende betaalkaarten. Ook via online banking is het makkelijk online aankopen te maken. Maar wat gebeurt er als je een transactie of betaling van aankoop betwist? Welke kaarten geven je recht op een eventuele tussenkomst zoals Visa en Mastercard vb.

Het verschil tussen fraude en betwisting

Er is een verschil tussen een frauduleuze transactie en een transactie die je hebt goedgekeurd maar wel betwist.

Een frauduleuze transactie via Visa of Mastercard, is een betaling waar jij geen weet van hebt en waar je dus geen toestemming voor hebt gegeven. Je zou denken, kan dat? Ja dat kan omdat een Mastercard, Visa card of andere kredietkaart minder bescherming biedt bij online betalingen. Bij het invoeren van je gegevens op het internet, is het mogelijk dat kleine software programma’s zoals bepaalde cookies, je gegevens kunnen opslagen en doorsturen. Aangezien je voor een Visa of Mastercard geen fysieke controle dient te gebruiken en dus alleen maar de kaartgegevens, is het al snel gebeurd dat iemand met jouw informatie aan de haal gaat. Dat zal niet zo snel gebeuren als je werkt met systemen zoals Homebanking waar er verschillende veiligheidssystemen zijn ingebouwd. In dat geval is het belangrijk om onmiddellijk CARDSTOP te contacteren op 070 344 344. Je kaart wordt geblokkeerd waarna je vervolgens een nieuwe kaart kunt aanvragen.

Een goedgekeurde transactie die jij betwist kan vb. zijn dat het gaat om een SCAM bedrijf dat je helemaal geen goederen verstuurd. Of je ontvangt de goederen maar in plaats van merk krijg je een nepmerk toegestuurd enzovoorts. Mogelijk is dit bedrijf dan nog eens in het buitenland gelegen waardoor en communicatie met de handelaar onmogelijk lijkt. Het is dan dat we bekijken wat de mogelijkheden zijn om de tussenkomst van een derde partij in te schakelen.

Bescherming tegen betwiste transacties?

Betwiste transactie via bankoverschrijving en debetkaart

Wie een transactie betwist zal zich niet kunnen verhalen op de handelaar als je via gewone overschrijving een boeking gedaan hebt. Een gewone debetkaart biedt je hierbij geen extra bescherming. Welk kan je klacht indienen bij de consumentenbond of bij Test-aankoop vb. om op die manier het geschil op te lossen. Maar die kansen zijn minimaal als je vb. iets in China hebt aangekocht. Heb je de transactie pas uitgevoerd en een paar minuten later krijg je door dat je met een SCAM te maken hebt vb. dan raad ik je aan onmiddellijk je bank te contacteren. Als je daar niet binnen geraakt, dan bij de hoofdzetel. Mogelijk is de transactie nog niet doorgegaan en kan deze dus worden geannuleerd. Maar snel zijn is hier de boodschap.

Betwiste transactie via Paypal

Ook paypal biedt bescherming tegen online aankopen binnen een bepaalde aankoopperiode. Via Paypal kan je dan online een ‘dispute’ voor die specifieke order opstarten.

OPGELET! Paypal komt niet tussen voor digitale aankopen. Met andere woorden, aankopen van software of andere worden niet vergoed. Het dienen dus fysieke producten te zijn.

Betwiste transactie via kredietkaart

Wanneer men een transactie betwist via een kredietkaart zoals American Express, Visa of Mastercard is er ook goed nieuws. Ook zij bieden tussenkomst bij betwiste transacties. Voor Visa en Mastercard surf je naar mijnkaart.be.

Voor American Express surf je naar American Express.com

Het terugvorderen van het betaalde bedrag, wordt ook wel Chargeback genoemd.

Betwiste transactie bij andere diensten

Heb je een transactie uitgevoerd via SKYPE,  APPLE I-TUNES, FACEBOOK, GOOGLE, SONY ENT. NETWORK of AMAZON dan vragen dan dien je contact op te nemen met de klantendienst.

SKYPE:
via https://support.skype.com/nl/faq/FA10384/waarom-is-mijn-creditcard-betaalkaart-belast-door-skype-als-ik-geen-aankoop-heb-gedaan-bij-skype

APPLE I-TUNES:
telefonisch op 0800 998 46
of via https://getsupport.apple.com/enhttp://www.apple.com/benl/contact/

FACEBOOK:viahttps://www.facebook.com/receipt/?v=1

GOOGLE:
via http://www.google.be/support

SONY ENT. NETWORK & PLAYSTATION:
telefonisch op +32 2 588 42 40
of via mail naarSonyEntertainment.UK@eu.sony.com

AMAZON:
Abonnement « AMAZON Prime » annuleren? (aangerekend bedrag 49€) te, ga naar volgende link https://www.amazon.fr/gp/primecentral?ie=UTF8&ref_=hp_ss_v3_mp_t4& of https://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?nodeId=201118010. Klik op « Annuler votre inscription à Amazon Prime » of «End Membership». Na een paar dagen ontvangt u de terugbetaling van 49€.

Een Chargeback is alleen mogelijk als consument. Bij zakelijke transacties dient men de verzekering ten eerste te contacteren in geval van geschillen. Deze geschillen worden aanzien als CONTRACTUELE geschillen (ten alle tijden) Zorg dus dat je hiervoor gedekt bent want de meeste standaardverzekeringen bevatten deze clausule niet!

Met cash geld betalen in het buitenland

Cash geld bestellen

Hoewel we in het buitenland meer en meer betalen met een betaalkaart, zijn we nog altijd geneigd om met Cash geld naar het buitenland te vertrekken. Dat is geen probleem. In de Europese lidstaten kan u gewoon betalen met euro’s.

Wanneer u naar een land gaat met vreemde munt, heeft u verschillende mogelijkheden om uw euro’s om te zetten naar de lokale munt:
1. U besteld op voorhand de vreemde munt bij uw bank. Hiervoor dient u een aantal dagen op voorhand het geld te bestellen. De meeste banken hebben zelfs geen buitenlands cash geld meer liggen.

cash geld bestellen
Cash geld bestellen

2. Gaat u naar een exotisch land, kan u ook lokale munten bestellen in een gespecialiseerd wisselkantoor. Die wisselkantoren kunnen dikwijls interessantere wisseltarieven geven dan wanneer u naar uw eigen bank gaat. Een voorbeeld is:

E. Lipschutz Wisselkantoor (ELW)

Schupstraat 1

2018 Antwerpen (België)

GWK Travelex Amsterdam

Centraal Station
Hal/CS/Stationsplein 1
Amsterdam
1012 AB (Nederland)

3. Cash geld omwisselen in de luchthaven is eveneens geen probleem. Toch moet u er zich bewust van zijn dat u een groot percentage van uw geld moet laten vallen. Dit is eigenlijk het laatste alternatief wanneer u vergeten bent, lokale munten mee op reis te nemen. De wisseltarieven zijn het minst interessant.

4. U wisselt geld om in het land van uw reisbestemming. In principe is dat geen probleem. Toch moet u goed opletten voor fraude en dergelijke. Controleer steeds de coupons zodat u zeker bent dat u het juiste bedrag ontvangen hebt!

5. U bent Cash geld vergeten/verloren en u heeft geen bankkaart? Als noodoplossing kan u altijd vragen of ze in het thuisfront Cash geld willen opsturen. Zulke geldtransfers kunnen makkelijk en snel gebeuren in kantoren zoals:

  • American Express
  • MoneyGram
  • Western Union

Die transfers zijn dezelfde dag nog uitgevoerd zodanig dat u snel over cash geld kan beschikken.

In- en uitvoeren van Cash geld

Soms is het mogelijk dat u bepaalde munten niet mag in- of uitvoeren. Best neemt u contact op met de ambassade. Indien dat het geval is, dient u wel in het land van bestemming om te wisselen.
Wanneer u terug naar huis vertrekt, dient u ervoor te zorgen dat u al het geld laat

Beste Wisselkoersen
Beste wisselkoersen

omwisselen naar euro’s of dat u het gewoon allemaal heeft opgemaakt, aangezien het niet mee naar België of Nederland mag.

TIP: In het buitenland is het altijd het goedkoopst wanneer u met lokale munten betaald. Dit geldt ook voor betaalkaarten.