BTW aangifte

Aangifte doenBTW aangifte
BTW aangifte

Elke ondernemer doet per kwartaal zijn BTW aangifte. Heb je een fout gemaakt? Dan kan je eventueel een suppletieaangifte doen. Er zijn ook zelfstandige die maandelijks of zelfs per jaar een aangifte indienen. De meeste bedrijven laten hun administratieve boekhouding en dus ook de BTW aangifte door een accountbureau indienen.

 

Nederland

De aangifte wordt digitaal ingediend via een beveiligde server (https). Vergeet niet een gebruikersnaam en wachtwoord aan te vragen. Dat duurt ongeveer 8 dagen vooraleer je deze ontvangt. U ontvangt met de post eerst uw gebruikersnaam en enkele dagen later uw wachtwoord. DigiD werkt hier (nog) niet.

In te vullen gegevens

Prestaties binnenland
(Levering diensten met hoog tarief, met laag tarief, met overige tarieven, privégebruik en 0-tarief)
Verleggingsregelingen binnenland (Betaalde BTW)
Prestaties naar / in het buitenland (Naar landen buiten de EU, naar landen binnen de EU, installatie / afstandsverkopen). Een extra opgave Opgaaf intracommunautaire prestaties moet gedaan worden.


Prestaties vanuit het buitenland (vanuit landen buiten de EU, vanuit landen binnen de EU)
Voorbelasting en kleine ondernemers (Voorbelasting, vermindering volgens de kleine ondernemersregeling, schatting vorige aangiften, schatting deze aangifte).
De te betalen belasting dient binnen de opgegeven termijn overgemaakt worden.

 

BTW controle

BTW controle
BTW controle

Iedereen die producten of diensten verkoopt, dient een BTW aangifte in te dienen. U bent verplicht de BTW-nummers te controleren binnen Europese Unie voor u de ICP opgave doorstuurt. Dit kan u doen via de EU VIES databank maar daar kan u slechts 1 BTW nummer per opzoeking controleren wat een tijdrovende bezigheid is.

Zelfstandige, kleine onderneming – vrijstelling van BTW

Wie zelfstandige is onder het statuut: VRIJSTELLING VAN BTW moet zich houden aan heel wat andere regels. Toch is de boekhouding in dat opzicht bijzonder eenvoudig. Hierover vindt u voldoende informatie van op het internet. Wel wil ik jullie wijzen op enkele aandachtspunten wanneer je dit statuut aanneemt. In België en Nederland is het gelijk lopend maar net iets anders.

  • Elke natuurlijke persoon die vrijstelling van BTW heeft, mag een maximum per jaar verdienen. In België vb. Is het maximum beperkt tot 15.000 euro en geldt vanaf april 2014. Waar men hier moet op letten is dat dit max. bedrag betrekking heeft op de OMZET! Dus niet uw netto belastbaar inkomen of uw winst. Nee. U koopt iets aan van 20 euro en u verkoopt het voor 35 euro (excl. btw) verder, dan is het de 35 euro die mee telt in die 15.000 euro. Wanneer u hier als zelfstandige in hoofdberoep van moet leven, dan is het aan te raden enkel diensten te leveren of zaken die qua inkoop zeer goedkoop zijn.
  • U kunt in dit geval GEEN BTW ingeven van alle aankopen die u verricht. Wel mag u de inkoop mee inbrengen bij uw belastingaangifte. Dit geldt eveneens wanneer u producten inkoopt in het buitenland. Geef uw BTW niet door of u komt te vallen onder de intracommunautaire regeling.
  • 0% BTW is niet gelijk aan vrijstelling van BTW. Geef dit dus nooit zo weer op uw factuur of ook niet wanneer u facturen ontvangt.
  • U betaald evenveel sociale bijdrage als iemand die gewone BTW stelstel volgt.
  • U kan max. 10% over de 15.000 euro gaan en dit slechts éénmalig. Wanneer u over het maximum gaat, dient u onmiddellijk de BTW hiervan op de hoogte te stellen. Dat kan aangetekend of via mail. Vraag wel steeds bevestiging van goede ontvangst. Normaal gezien dient u het eerste factuur waarmee u over het maximum treedt + 10% (marche) de BTW toevoegen. Doet u dat niet en de BTW beslist dat u teveel verdiend heeft, dan betaald u het verschil van de BTW aan de BTW dienst. Het jaar erop blijf je onder het statuut van vrijstelling BTW. Let op, het gaat hier over een éénmalige overtreding. Heb je het volgend jaar ook teveel verdiend of omzet gedraaid, ben je verplicht om te schakelen naar het gewone BTW stelsel.
  • Beslis je over te stappen naar het gewone BTW stelsel, dan dien je een aantal jaar dit statuut aan te houden. Zomaar het volgende kwartaal terug even over schakelen naar het statuut vrijstelling van BTW is niet zomaar mogelijk. Soms is het dus in je voordeel, de BTW gewoon éénmalig af te dragen wanneer je op het einde van het jaar zit.
  • Nog een belangrijke opmerking. Wanneer je start met het zelfstandig statuut, telt de eerste volledige maand mee in je berekening van omzet. Voorbeeld: u start 12 augustus met uw activiteiten. De eerste volledige maand is september. U omzet mag dan in principe niet meer bedragen dan 15000 euro/ 12 maanden x 4 maanden = 5000 euro. U dient wel sociale bijdrage te betalen vanaf 1 juli. Nu het hangt een beetje af van gemeente tot gemeente. Je start in augustus dus is het normaal dat je dan ook al geld verdient. Het is dus wat onlogisch dat je pas vanaf september moogt rekenen. Sommige zijn er wat soepeler in dan andere kantoren. Bel even naar je BTW kantoor voor meer info. Maar verwacht niet dat ze dat even op papier gaan zetten. Je bent gewaarschuwd. Is er een duidelijke aanwijzing dat de kans groot is dat je volgend jaar wel onder de 15000 euro blijft? Hou die info dan goed bij en geef die door wanneer je je aangifte doet.

Meer info kan u terug vinden onder rubriek BTW >>>>> Intracommunautaire-diensten-btw

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.