Wat is BTW?

BTW
BTW is de belasting op de toegevoegde waarde op producten en diensten die door de eindgebruiker of koper wordt gedragen. De BTW wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Deze belasting wordt afgedragen

wat is BTWdoor de ondernemer die de omzet gemaakt heeft aan de consument, koper of niet-BTW plichtige organisatie. De ondernemer zal elke maand/kwartaal of jaar een btw-aangifte moeten opstellen en doorgeven aan de BTW administratie.

Men ontvangt vervolgens een overzicht van de belasting op de toegevoegde waarde die aan de staat moet afgedragen worden. De tarieven verschillen naargelang de aard van het product in het productieproces.

 

Voor wie geldt de btw?

Bijna elke ondernemer dient belasting op de toegevoegde waarde af te dragen aan de staat. De definitie van een ondernemer is een natuurlijk persoon die een zelfstandige activiteit uitoefent en daar zijn inkomsten uithaalt. Begin je een zelfstandige activiteit, dan ontvang je een brief dat

BTW of tax
jarmoluk / Pixabay

je BTW moet afdragen. In de brief staat ook vermeld wanneer en hoe je een BTW-aangifte moet indienen. Deze regel geldt niet voor iedereen. Vorm je een kleine onderneming, een eenmanszaak en je verdient niet meer dan het opgelegde bedrag (zoals door de wet wordt bepaald) kan je er voor kiezen om geen belasting af te dragen. Opgelet! Je kan dus bij verkopen ook geen belasting op de toegevoegde waarde vragen. Wat dan wel logisch is denk ik.


Waar?

De belasting op de toegevoegde waarde wordt in 136 landen toegepast waarvan Europa de meeste landen heeft die de omzetbelasting ingevoerd hebben. Vanwege de Europesche wetgeving, is de belasting op de toegevoegde waarde in Nederland ingevoerd op 1 januari 1969 (Wet op de omzetbelasting 1968). In België is de wet er pas op 1 januari 1971 ingevoerd. Voorheen was er een omzetbelasting in een cumulatief cascadestelsel.

 Meer info:

https://bic-code.nl/btw-tarieven

https://bic-code.nl/btw-aangifte

Eén gedachte over “Wat is BTW?

  • september 26, 2014 om 5:03 pm
    Permalink

    Er zijn ook nog grote verschillen in BTW regels wanneer we spreken over intracommunautaire transacties. Later meer hierover.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.