IFSC code

Wat is de IFSC code?
IFSC code IndiaMen kan de IFSC code een beetje vergelijken met het IBAN nummer dat wij gebruiken. IFSC Code is Indiase Financial System Code voor banken die deelnemen aan de die deelnemen aan het Indiaans  NEFT systeem (National Electronic Fund Transfer)Deze code wordt gebruikt door elektronische betaalsystemen zoals National Electronic Fund Transfer, RTGS (Real-time gross settlement systems ) en het CFMS (Centralised Fund Management Services).

De IFSC code bestaat uit: totaal 11 tekens waarvan de eerste 4 bestaan uit de bankcode, een nul en vervolgens 6 cijfers die naar een specifieke financiële instelling verwijzen.

IFSC code

Waar vind ik de IFSC code?

De IFSC code kan je bereken aan de hand van een IFSC calculator, net het zelfde als dat wij de IBAN berekenen met de IBAN calculator. Deze code kan ook terug gevonden worden op de chequeboekjes (bij NEFT banken) die in India nog gretig gebruikt worden.

Wat is de MICR code?

Daar aan vast hangend is de MICR code. MICR code staat voor Magnetic Ink Character Recognition. Deze technologie wordt gebruikt door banken om geldtransacties via cheques te kunnen versnellen. De MICR codes worden gedrukt in speciale inkt, meestal van ijzeroxide zodat een speciaal toestel de MICR codes makkelijk kan identificeren. Deze code wordt gebruikt door de RBI (Reserve bank Of India).

De eenvoudigste manier om MICR code te vinden voor Banken in India is door te zoeken op: staat, district en de stad. Er zijn wel ongeveer 90.000 MICR codes van meer dan 125 banken waarin men kan zoeken.

Reserve Bank of India (RBI)

RBI is de centrale bankinstelling van India, die de Indiase rupee en alle banken regelt. Het controleert interbancaire overschrijvingen over heel India via RTGS en NEFT. Het RBI werd opgericht in 1 april 1935 en genationaliseerd in 1949. Reserve Bank of India is volledig in handen van de RBI bankregering van India.

NEFT is een online wijd verspreid nationaal fonds transfersysteem ondersteund door het RBI. Betaaltransacties kunnen uitgevoerd worden door één enkel individu, een bedrijf of een corporate organisatie. Het systeem wordt gebruikt voor gewone geldtransacties tussen bedrijven of klant en bedrijven.

RTGS is een fonds overdracht systeem dat wordt gebruikt om geld van de ene bank naar de andere te versturen. Het is een real-time systeem transfer systeem voor geldopdrachten uit te voeren.  Dit systeem kan voert voor de grote waarde van de transactie, minimale bedrag kan worden overgedragen, is Rs.2,00,000. Er is geen maximum limiet voor deze transactie.

De meest gebruikte IFSC codes

De meest opgezochte IFSC codes kan je terugvinden in onderstaande link.

 IFSC CODE
Allahabad Bank Axis Bank
Bank of Baroda (BOB) Bank of India (BOI)
Canara Bank Central Bank of India
HDFC Bank ICICI Bank
Indian Bank Indian Overseas Bank (IOB)
Punjab National Bank (PNB) State Bank of Hyderabad (SBH)
State Bank of India (SBI) Union Bank of India

Enkele voorbeelden van IFSC codes van ICICI bank:

IFSC CODE   MICR CODE   BRANCH NAME
ICIC0000001 600229002   CHENNAI – CENOTAPH ROAD
ICIC0000007 110229002   NEW DELHI – CONNAUGHT PLACE
ICIC0000018 400229005   MUMBAI – BORIVALI